
Η γλυκιά διατροφή – Δίαιτα με γλυκό κάθε μέρα
Είναι δυνατόν να χάνουμε κιλά, ακολουθώντας μια διατροφή που περιλαμβάνει γλυκό καθημερινά;
Κι όμως μπορούμε!
Ρωτήσαμε τον διαιτολόγο Νικόλα Γιατρά και οι συμβουλές που μας έδωσε ήταν άκρως γλυκές και κατατοπιστικές..
Στη Μεγάλη Βρετανία από τα μέσα της δεκαετίας του 80 άρχισε να σχεδιάζεται μια ειδικού τύπου διατροφική αγωγή που αφορούσε κυρίως σε διαβητικούς τύπου 2, οι οποίοι αναζητούσαν μια απαραίτητη δόση γλυκού καθημερινά.
Η συγκεκριμένη διατροφική αγωγή με την εξατομικευμένη εφαρμογή της, εφόσον τηρηθεί πιστά μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα απώλεια ακόμα και 4 κιλών σωματικού βάρους σε ένα μήνα για υπέρβαρα άτομα ή απώλεια 6-8 κιλών σωματικού βάρους για παχύσαρκα άτομα.
Από ψυχολογικής πλευράς το καθημερινό γλυκό, αποτελεί την επιβράβευση για την πιστή τήρηση του υπολοίπου διατροφικού προγράμματος.
Οι άνθρωποι που ακολουθούν τέτοιου τύπου διατροφική αγωγή δεν παρουσιάζουν στερητικά συμπτώματα– όσοι είναι εθισμένοι στο γλυκό, και ο μεταβολισμός τους παίρνει μαθαίνει να λειτουργεί ομαλά, ακόμα και με τη κατανάλωση γλυκών.
Η συγκεκριμένη διατροφική αγωγή στις βασικές της αρχές δεν διαφέρει και πολύ από τη κλασσική μεσογειακή διατροφή.
Πιο συγκεκριμένα ,η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη κυμαίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του βασικού μεταβολισμού καθενός ,από 1300-1800 θερμίδες.
Οι 250 θερμίδες περίπου προέρχονται από το ημερήσιο γλυκό, ενώ οι υπόλοιπες κατανέμονται ισορροπημένα μέσα στη μέρα στα υπόλοιπα γεύματα.
Εννοείται ότι στην ημερήσια διατροφική αγωγή περιλαμβάνονται φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και ωφέλιμα λιπαρά.
Οι βασικοί κανόνες της διατροφικής αγωγής με γλυκά είναι:
1.Υγιεινά γεύματα
Η διατροφική αγωγή περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 γεύματα τη μέρα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα τονίζεται ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων και της ζάχαρης.
2. Το γλυκό σου
Καθημερινά μπορείς να τρως ένα γλυκό έως 250 θερμίδες. Είναι αρκετά μεγάλο για να ικανοποιήσει την ανάγκη για γλυκό, και αρκετά μικρό ώστε να μένει σταθερή η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.
3.Ωφέλιμα Λιπαρά
Η διατροφική αγωγή περιλαμβάνει ωφέλιμα λιπαρά που δεν επηρεάζουν την αύξηση της ολικής και κακής χοληστερίνης , όπως είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που κυριαρχούν στο ελαιόλαδο και σε φυτικής προέλευσης έλαια και τα Ωμέγα 3 που περιέχονται στα ψάρια.
Στα πλαίσια της εφαρμογής ενός τέτοιου διατροφικού προγράμματος, σχεδιάζουμε και παράγουμε σε συνεργασία με πρότυπη μονάδα παραγωγής ,γλυκά πλούσια σε φυτικές ίνες με αγνές πρώτες ύλες (ταχίνι, μέλι, ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα, φυστικοβούτυρο, νιφάδες βρώμης και δημητριακά), σε ενδεδειγμένη συσκευασμένη ποσότητα,ώστε να παρέχουν όλη τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες(έως 250 ανά τεμάχιο).
Οι μπάρες δημητριακών και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους
Τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας και περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως είναι οι μπάρες δημητριακών, είναι εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Οι μπάρες εντάσσονται ολοένα και περισσότερο καθημερινά στη διατροφή πολλών από εμάς, γιατί αποτελούν ένα εύκολο και εύχρηστο τρόπο για πρόσληψη ενέργειας, πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Υπάρχουν πολλών και διαφορετικών ειδών μπάρες, γλυκές ή αλμυρές με ζωικής ή και φυτικής προέλευσης πρώτες ύλες. Μεγαλύτερη κατανάλωση φαίνεται να έχουν μπάρες με επικάλυψη σοκολάτας ή προσθήκη κακάο.
Είναι σχετικά εύκολο να φτιάξουμε , σπιτικές μπάρες δημητριακών, με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, με μέλι , φυστικοβούτυρο, ταχίνι , ξηρούς καρπούς , αποξηραμένα φρούτα , με στέβια, ή και με πρώτες ύλες χωρίς γλουτού, ωστόσο στην αγορά κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά υγιεινά προϊόντα αυτού του είδους.
Λόγω της μεγάλης ποικιλίας από μπάρες που διατίθενται στην αγορά των τροφίμων , καλό είναι να μπορούμε να διακρίνουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τέτοιων προϊόντων.
Για την ενίσχυση της γεύσης, αρκετές φορές χρησιμοποιούνται πρόσθετα γλυκαντικά.
Τα λιπαρά συνήθως προέρχονται από φυτικά έλαια, όπως φοινικέλαιο, φυστικοβούτυρο ή σογιέλαιο.
Εκτός από τη γεύση, τα θρεπτικά συστατικά και οι πρώτες ύλες διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Μπορούν να περιλαμβάνουν αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους ολικής αλέσεως, βρώμη, ταχίνι ,καστανό ρύζι, κινόα, κολοκυθόσπορος, ηλιόσπορος, σόγια, μέλι ,μπιζέλια και ορό γάλακτος.
Θρεπτικά χαρακτηριστικά
Στην επιστήμη της διατροφής γνωρίζουμε ότι ορισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, των εφήβων, των εγκύων γυναικών και των ηλικιωμένων, χρειάζονται περισσότερες πρωτεΐνες σε καθημερινή βάση από το γενικό πληθυσμό.
Ενώ για τους ενήλικες συνιστώνται 0,8 – 1,0 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους, για τα παιδιά και τους εφήβους συνιστώνται 1,5 γρ.
Για τους αθλητές αντοχής και δυναμικών αθλημάτων συνίσταται να καταναλώνουν 1,2-1,7 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους
Για τα άτομα τρίτης ηλικίας, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν 1,0-1,5 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.
Οι συνήθεις μπάρες περιέχουν 10-20 γρ. πρωτεΐνης αλλά μπορεί να φτάνει τα 30 γρ. Επίσης, περιέχουν 5-10 γρ. λίπους, 25–35 γρ. υδατανθράκων και 5-10 γρ. φυτικών ινών. Στο εμπόριο κυκλοφορούν μπάρες που αποδίδουν ενέργεια 150 θερμίδων στον οργανισμό και άλλες που αποδίδουν μέχρι και 350 θερμίδες.
Μπάρες που απευθύνονται σε αθλητές και αθλούμενους μπορεί να περιέχουν και μείγμα συστατικών όπως, αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, κρεατίνη, β-αλανίνη και άλλα που βελτιώνουν την απόδοση κατά την άσκηση.
Οι πηγές πρωτεϊνών στις μπάρες ποικίλλουν , κάποιες μπάρες περιέχουν σκόνη γιαουρτιού ή πρωτεΐνες γάλακτος όπως καζεΐνη και ορό γάλακτος, ενώ άλλες περιέχουν φυτικές πηγές πρωτεϊνών όπως σόγια, μπιζέλια ή καστανό ρύζι ή μπορεί να περιέχουν ασπράδι αυγού σε σκόνη , ξηρούς καρπούς και σπόρους ως πηγή πρωτεϊνών
Πολλές μπάρες αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, όπως ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθώντας μας να καλύπτουμε τις καθημερινές μας ανάγκες σε αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά.
Έλεγχος βάρους
Αρκετοί είναι αυτοί που καταναλώνουν μπάρες πρωτεΐνης και δημητριακών σαν τρόφιμα κατάλληλα για έλεγχο ή και απώλεια σωματικού βάρους.
Οι μπάρες είναι ιδανικά snacks,για να αντικατασταθεί ένα ενδιάμεσο γεύμα (π.χ απογευματινό).
Αθλητές και αθλούμενοι καταναλώνουν μπάρες σαν συμπυκνωμένο τρόφιμο, πλούσιο σε πρωτεΐνες προκειμένου να στηρίξουν το χτίσιμο μυϊκής μάζας παράλληλα με τις προπονήσεις τους.
Υπάρχουν μπάρες που είναι πλούσιες σε ενέργεια , αποδίδοντας ακόμα και 400 θερμίδες/ 100 γρ..
Πολλά και διαφορετικά προϊόντα είναι διαθέσιμα σήμερα στην αγορά των τροφίμων και αυτό καθιστά δύσκολη την επιλογή.
Επιλογή κατάλληλης μπάρας
Κάθε μπάρα που επιλέγουμε, εξαρτάται φυσικά από το εάν μας αρέσει η γεύση της ,οι συνδυασμοί των πρώτων υλών, η κατάλληλη συσκευασία ώστε να αποθηκευτεί εύκολα αναλλοίωτη και ο σκοπός και η ανάγκη που εξυπηρετεί η κατανάλωση τη.
Εμείς οι διαιτολόγοι συστήνουμε γενικότερα για κάθε μπάρα, ανεξάρτητα από το βάρος της,
• Να μη περιέχει πάνω από 15 γρ. ζάχαρης.
• Να περιέχει τουλάχιστον 5 γρ. φυτικών ινών, τα οποία σας βοηθούν να αφομοιώσετε πιο αργά τα θρεπτικά της συστατικά και να απελευθερώσετε σταδιακά το ενεργειακό της περιεχόμενο.
• Να περιέχει λιγότερα από 5 γραμμάρια λίπους.
• Να μη ξεπερνάει τις 220 θερμίδες (αντιπροσωπεύει ένα μικρό γεύμα) , εφόσον ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος
• Ενώ αν θέλετε να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20 γρ. πρωτεΐνης

Τα τελευταία δύο χρόνια το διαιτολογικό γραφείο «Νικόλας Γιατράς -ΔΙΑΙΤΑΣ ΛΟΓΟΣ», σε συνεργασία με τη βιοτεχνία σοκολάτας και μπαρών δημητριακών «ΓΚΑΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑ», σχεδιάζει, παρασκευάζει και διαθέτει στον καταναλωτικό κοινό μια τεράστια ποικιλία από μπάρες δημητριακών σε συσκευασίες 60-100 γρ. παρασκευασμένες με αγνές πρώτες ύλες και τις υψηλότερες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας για τα τρόφιμα.
ΠΗΓΗ politispress.gr