Κυριακή 03/07/2022
LIVE LAFAMIGLIA RADIO
Edit
KORYDALOSTV.GR KORYDALOSTV.GR
  • ΒΙΝΤΕΟ DRONE
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήμος Κορυδαλλού: Δωρεάν rapid-test

14/01/2022
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΟΥ

Δίχτυ προστασίας κατά της

17/01/2022
ΕΛΛΑΔΑ

5G: Boeing και Airbus

21/01/2022
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Ερωτηματολόγιο σχετικά με το

28/01/2022
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΟΥ

Κορονοϊός – ΦΕΚ: Τι

29/01/2022
ΕΛΛΑΔΑ

78 νέοι θάνατοι από

29/01/2022
  • Accessibility
  • Help
  • Contact
  • About qoxag
KORYDALOSTV.GR KORYDALOSTV.GR

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτιστικές εκδηλώσεις Ιουλίου Δήμου Αγίας Βαρβάρας (Αναλυτικό πρόγραμμα)

Έκτακτο Δελτίο Καιρού-Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς-Ιδιαίτερο σήμα πολύ υψηλού κινδύνου

KORYDALOSTV.GR KORYDALOSTV.GR
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
    • ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
    • ΔΗΜΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
    • ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
    • ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
    • ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
    • ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ-Α.ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ
  • ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΟΥ
    • ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
    • ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
    • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΜΟΔΑ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • LIFE STYLE
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 Η ιστορία της λαγάνας και νόστιμα μυστικά της.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ιστορία της λαγάνας και νόστιμα μυστικά της.

by ΗΛΙΑΝΑ ΡΕΦΕΝΔΑΡΙΟΥ 04/03/2022 165 0 Comment 2 min read

AA

Μπορεί κάποιοι να μη βάλουν θαλασσινά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά μία-δύο λαγάνες δε λείπουν ποτέ. Αξίζει να γνωρίσουμε το απόλυτο ψωμί της νηστείας και να μάθουμε πώς να το αξιοποιήσουμε καλύτερα.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η λαγάνα, το επίπεδο ψωμί με την ελάχιστη ψίχα, την τραγανή κόρα και το ξεχωριστό σουσαμένιο άρωμα, αποτελεί κλασική επιλογή ανάμεσα στα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας, με τη γεύση της να στιγματίζει τη μέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Πρόκειται για άζυμο άρτο ή αλλιώς για ψωμί που παρασκευάζεται παραδοσιακά χωρίς προζύμι, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό.

Λίγη ιστορία…
Τόσο η ιστορία της όσο και η παράδοση που επιβάλει την παρουσία της στο τραπέζι αυτής της μέρας είναι τόσο παλιές που χάνονται στους αιώνες. Η λαγάνα, λοιπόν, αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της αρχαιότητας, όπως τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου συναντάμε τη φράση “λαγάνα πέττετται” που σημαίνει “λαγάνες γίνονται”. Ωστόσο, η σύνδεσή αυτού του ψωμιού με τη νηστεία συνδέεται κατά πάσα πιθανότητα με το γεγονός ότι τέτοιο άζυμο άρτο κατανάλωναν οι Ισραηλίτες κατά τη “έξοδό” τους από την Αίγυπτο. Από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο, επιβαλλόταν η κατανάλωση του άζυμου άρτου κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Σήμερα βέβαια την καταναλώνουμε κυρίως κατά την πρώτη μέρα της νηστείας, γι’ αυτό και πολλές συνταγές για λαγάνα δεν περιλαμβάνουν ούτε λάδι. Την Καθαρά Δευτέρα, λοιπόν, οι αρτοποιοί δουλεύουν πυρετωδώς για να ετοιμάσουν το νόστιμο αυτό ψωμάκι, που ταιριάζει πολύ με τα υπόλοιπα νηστίσιμα εδέσματα και ειδικά με την ταραμοσαλάτα, το ταχίνι και τον χαλβά.

Η κυρά-Σαρακοστή
Με τη ζύμη της λαγάνας φτιάχνεται η φιγούρα της κυρά-Σαρακοστής ή αλλιώς η γυναικεία μορφή με τα σταυρωμένα σε προσευχή χέρια και τα 7 πόδια, όσα είναι και τα Σάββατα της Σαρακοστής. Παραδοσιακά φτιάχνεται στην αρχή της νηστείας και χρησιμοποιείται για να μετριέται ο χρόνος που απομένει μέχρι το Πάσχα, μιας και κάθε Σάββατο της κόβουμε και από ένα πόδι, με το τελευταίο να κόβεται το Μεγάλο Σάββατο.

Πώς φτιάχνεται
Η παραδοσιακή συνταγή “ζητά” μόνο αλεύρι, νερό, αλάτι, κάποια μυρωδικά, όπως γλυκάνισο για άρωμα και φυσικά, άφθονο σουσάμι (λευκό και μαύρο) στην επιφάνειά της. Ωστόσο υπάρχουν και οι νέες και πολύ δημιουργικές εκδοχές της, που δεν υστερούν καθόλου σε νοστιμιά, ενώ δίνουν και πιο ξεχωριστή γεύση στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Δοκιμάζουμε λοιπόν πολύ νόστιμες λαγάνες με αλεύρι ολικής άλεσης, με πράσινη και μαύρη ελιά, με λιαστή ντομάτα, με πιπεριά, με κρεμμύδι και με πολλά ακόμη νόστιμα υλικά που προσθέτουν στη ζύμη οι αρτοποιοί.

Μερικές ιδέες με βάση τη λαγάνα
Όπως είπαμε η λαγάνα πρωταγωνιστεί στο νηστίσιμο τραπέζι ως το ψωμάκι που συνοδεύει τα υπόλοιπα εδέσματα. Υπάρχουν όμως περισσότεροι και πιο ευφάνταστοι τρόποι να την παρουσιάσουμε.Με λαγάνα λοιπόν, μπορούμε να φτιάξουμε πολύ νόστιμα καναπεδάκια. Πώς;
Κόβετε τη λαγάνα σε λεπτές φέτες και της προσθέτετε επάνω ταραμοσαλάτα, ελιές και άνηθο ή φάβα και χταποδάκι ή ταχίνι και γαρίδες. Τα εδέσματα εκείνης της μέρας είναι πολλά και οι πιθανοί συνδυασμοί ακόμη περισσότεροι γι’ αυτό επιστρατεύστε τη φαντασία σας.

Και με τη λαγάνα που περίσσεψε;
*   Μπορείτε να φτιάξετε πολύ αρωματικά κρουτόν και παξιμαδάκια. Κόβετε τη λαγάνα σε κυβάκια ή λεπτές φέτες, αναλόγως τι θέλετε να φτιάξετε, τα απλώνετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα περιχύνετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε στους 200οC μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
*   Εάν πάλι αφήσετε τη λαγάνα να ξεραθεί πολύ μπορείτε να την τρίψετε στο μπλέντερ, δημιουργώντας γαλέτα με ξεχωριστό άρωμα.
*   Μπορείτε ακόμα να τη μουλιάσετε σε νερό, να τη στύψετε και να φτιάξετε μαζί της ταραμοκεφτέδες ή ωραίους ψωμοκεφτέδες.

πηγή : olivemagazine.gr

Share This:

  • 7
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Facebook-messenger
Previous post
Next post

ΗΛΙΑΝΑ ΡΕΦΕΝΔΑΡΙΟΥ

editor

SOCIAL SHARE
  • 7
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Facebook-messenger
Blog Posts
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Πολιτιστικές εκδηλώσεις Ιουλίου Δήμου Αγίας Βαρβάρας (Αναλυτικό πρόγραμμα)

03/07/2022
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Έκτακτο Δελτίο Καιρού-Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς-Ιδιαίτερο σήμα πολύ υψηλού κινδύνου

03/07/2022
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αιδηψός: Καλά στην υγεία της και μητέρα η γατούλα που

03/07/2022
LIFE STYLE

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός συγκίνησε με το τραγούδι του για την

03/07/2022
DIGITAL CITIES IKE C: 2022