
Καύσωνας: Επικίνδυνες θερμοκρασίες με 45άρια και εκτιμήσεις που τρομάζουν
Σε κλοιό ακραίων θερμοκρασιών εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα, κάτι που θα συνεχιστεί τουλάχιστον και για τα επόμενα 24ωρα. Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων… ζαλίζουν, ενώ οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο, το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 45 βαθμούς. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και οι εργαζόμενοι που καλούνται να δουλέψουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Το δεύτερο κύμα του καύσωνα που πλήττει εδώ και μέρες την Ελλάδα, αναμένεται να κορυφωθεί το Σάββατο και την Κυριακή, με τις αρχές να εκδίδουν οδηγίες για την αποφυγή θερμοπληξίας, ζητώντας από τους πολίτες να αποφύγουν ακόμη και την παραλία από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
Σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, ο υδράργυρος θα ανέβει ακόμη περισσότερο το Σάββατο, πλησιάζοντας στις μέγιστες θερμοκρασίες του, τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου, με τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα να βρίσκονται στην κορυφή των δυσμενών προβλέψεων.
Μαρουσάκης: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με θερμοκρασίες στο «κόκκινο»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι μετεωρολόγοι σχετικά με τον παρατεταμένο καύσωνα που επικρατεί στη χώρα. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν και το επόμενο 48ωρο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος επισημαίνει πως το θερμόμετρο μπορεί να φτάσει κατά τόπους ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Παράλληλα, προειδοποιεί ότι σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθεί ο υδράργυρος και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ στα αστικά κέντρα δεν θα πέφτει κάτω από 30 βαθμούς και επιβαρύνοντας, έτσι, τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ωστόσο, υπογραμμίζει πως έρχεται και τρίτο «κύμα» καύσωνα, από την προσεχή Τρίτη (25/7), δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα.
Ειδικότερα, το Σαββατοκύριακο αναμένεται να επικρατήσουν θερμοκρασίες της τάξεως των 38 με 41 βαθμών στη Βόρεια Ελλάδα, 42 βαθμών σε περιοχές ηπειρωτικά της χώρας και 36-38 βαθμών στο Αιγαίο λόγω των μελτεμιών.
«Οι συνθήκες βοηθούν πολύ στο να ξεκινήσει πυρκαγιά ενώ την Κυριακή μπαίνει και ο λίβας, η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική στα μεγάλα αστικά κέντρα» πρόσθεσε.
Τα χαρακτηριστικά του καύσωνα
- Μέγιστες θερμοκρασίες από 42 μέχρι 45 βαθμούς
- Ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι 27 βαθμούς
- Περιορισμός των μελτεμιών
- Χαμηλά ποσοστά υγρασίας
- Επικράτηση λίβα
- Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
«Κρύβονται» σε συντριβάνια και χώρους πρασίνου
Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει κάθε ημέρα και πιο πολύ, τόσο οι Αθηναίοι, όσο και οι τουρίστες αναζητούν μέρη στο κλεινόν άστυ, που μπορούν να τους προσφέρουν μία «ανάσα δροσιάς». Μέρη όπως μπορεί να είναι χώροι πρασίνου, συντριβάνια, κλιματιζόμενοι χώροι.
Σημείο αναφοράς για τους τουρίστες είναι το συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος, στο οποίο κάνουν μία στάση για να δροσιστούν, προτού συνεχίσουν τις βόλτες τους στο ιστορικό κέντρο.
Ωστόσο, να σημειωθεί πως δεν έχουν πρόσβαση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από τις 12:00 έως τις 17:00, καθώς παραμένει κλειστός για το κοινό, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα θερμικής εξάντλησης.
Οι εναπομείναντες κάτοικοι της Αθήνας σπεύδουν τα Σαββατοκύριακα σε κοντινούς προορισμούς και οπουδήποτε μπορούν να ξεφύγουν από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην πρωτεύουσα, ενώ οι αδειούχοι του Ιουλίου έχουν ήδη φύγει άρον – άρον για τα νησιά.
Παρά τον καύσωνα όμως, οι Εύζωνες παραμένουν ακίνητοι στο έργο τους, με τον αξιωματικό υπηρεσίας της Προεδρικής Φρουράς να τους προσφέρει παγωμένο νερό, σκουπίζοντας τον ιδρώτα από τα πρόσωπά τους.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 30 ετών στη Μεσόγειο
Πολλοί και πολλές είναι εκείνοι που ενώ «καταφεύγουν» στις παραλίες για να δροσιστούν, φτάνοντας στην παραλία συνειδητοποιούν πως η θερμοκρασία της θάλασσας έχει ανέβει σημαντικά.
Σύμφωνα με το forecast weather, η επιφάνεια της θάλασσας στην Μεσόγειο καταγράφει τις υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 30 ετών καταγράφει, καθώς σε ορισμένες περιοχές ο υδράργυρος έχει ανέβει έως και 5 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο για τα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής.
Ο θαλάσσιος καύσωνας που αρχικά παρατηρήθηκε στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της Μεσογείου, πλέον αρχίζει να επεκτείνεται και στα ανατολικά.
«Θα σπάσει το ρεκόρ του 1987»
Πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα είναι ο καύσωνας των τελευταίων ημερών, που φαίνεται ότι θα σπάσει σε διάρκεια ακόμη και τον περίφημο καύσωνα του 1987. Είναι ίσως χειρότερος και από αυτόν που έζησε η χώρα περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Αντώνη Λάλο, όλα αυτά αποτελούν μέρος της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής όχι μόνο στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, αλλά και ως παγκόσμιο φαινόμενο.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο διευθυντής της ΕΜΥ, ανέφερε πως οι θερμοκρασίες που καταγράφονται σε αυτόν τον καύσωνα (με πρόβλεψη για 45 βαθμούς) αλλά και η διάρκειά του, τον καθιστά ακόμα χειρότερο από αυτόν του 1987, όταν πάνω από 1.300 άνθρωποι είχαν πεθάνει.
Το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη» ανέφερε αρχικά ο κ. Λάλος και συνέχισε:
«Φαίνεται ότι αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική εξακολουθεί να μας βασανίζει και θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο. Δεν φαίνεται κάποιος μηχανισμός, δηλαδή κάποιο σύστημα το οποίο θα έρθει από τη δυτική ή από τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα κινηθεί προς τα Βαλκάνια και θα διώξει, με κάποιο τρόπο, αυτές τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας και δεν έχει και κάποιο σοβαρό μελτέμι».
Οδηγίες αποφυγής θερμοπληξίας
Αναλυτικές οδηγίες προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θερμοπληξίας κατά τη διάρκεια του πολυήμερου καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Στους πίνακες που ακολουθούν αναφέρονται αναλυτικά τα συμπτώματα για κάθε περίπτωση και πώς πρέπει να αντιδράσουμε, ή να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας.







